Ekonomi

Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Enflasyonla kararlılıkla mücadele ettiklerini belirten Erkan, “Yüksek ve değişken enflasyonu kontrol altına almak uzun ve zorlu bir süreç olacak.” TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58’den yüzde 65’e çıkarıldı. Erkan, Mayıs 2024’te enflasyonun zirveye ulaşacağını, ardından enflasyondaki düşüş sürecinin başlayacağını belirtti. TCMB Lideri, enflasyon görünümünde net bir iyileşme sağlanana kadar mali sıkılaştırmanın devam edeceği mesajını verdi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın açıklamaları şöyle:

“Bizim görevimiz, fiyat istikrarı hedefiyle enflasyondaki düşüşü bir an önce sağlamak ve enflasyonu tek haneye indirmektir. Tüm çalışmalarımızı bu azim ve kararlılıkla sürdürüyoruz.

Haziran ayında başlattığımız güçlü nakit sıkılaştırmasıyla enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Enflasyon görünümünde net bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Banka olarak misyonumuz enflasyonu tek haneye indirmek. Yurt içi talebin istikrara kavuşacağına ilişkin bazı öncü sinyalleri şimdiden alıyoruz. Enflasyondaki düşüş sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlayacağını öngörüyoruz. Mali sıkılaştırmanın geniş etkileri zamana yayılıyor. 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 40,9. Bildiğiniz gibi anketin temsil gücünü artırmak amacıyla Ekim ayında katılımcı listemizde kapsamlı bir revizyon yaptık.

95 doları aşan petrol fiyatları yüksek volatilite göstererek 90 dolar civarında seyretmeye devam ediyor. Petrol fiyatlarında ciddi bir belirsizlik görülüyor. Son dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözleniyor. Tüm olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşullarının istikrarlı kalmasını olumlu bir gelişme olarak vurgulamak isterim. Enflasyondaki artışta büyük şokların eş zamanlı yaşanması etkili oldu.

Enflasyonun yükselişinde temel belirleyici faktör talebin yapısı ve dengelenmesidir. Bu çerçevede talepteki güçlü seyir devam ederken, bazı göstergelerde talep fazlasının ortadan kalktığı da gözleniyor. Eylül ayı enflasyonu Ekim ayında açıklanan yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, bu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığını gösteriyor.

‘FİYAT ARTIŞLARININ YAVAŞLADIĞININ İŞARETLERİ ALIYORUZ’

Arz-talep istikrarında yavaş yavaş normalleşme başladı. Aşırı talep mevcut istikrarı olumsuz etkiledi. Hizmet fiyatlarındaki katılık enflasyonu etkilemeye devam edecek. Hizmet enflasyonunun son dönemde artan katılığında kiralar öne çıkıyor. Özellikle büyük şehirlerde kiralık konut ilanlarında fiyat artışlarının yavaşladığı sinyallerini alıyoruz ancak bunun enflasyona yansıması zaman alacak. Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşladı. Mali sıkılaştırma süreci beklentilerin yeniden sabitlenmesini başlatacak. Nakit sıkılaştırma sürecinde TL tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla tüketim talebinin dengelenmesi destekleniyor.

Enflasyon göstergeleri ana eğilimin gerilediğine işaret ediyor. Ekim ayına ilişkin öncü göstergeler de aylık enflasyondaki düşüşün devam edeceğine işaret ediyor. Nakit sıkma süreci bütünsel bir anlayışla güçlendiriliyor. Likidite fazlasının sterilizasyonu yoluyla niceliksel sıkılaştırma devam ediyor. Bugünkü kararlarla sistemden ilave 350 milyar TL likidite çekilmesiyle toplam sterilizasyon 1 trilyon TL’yi aşacak. Son 5 ayda makro ihtiyati çerçevede bir sadeleşme olduğu açıkça görülüyor. Bireysel kredi büyümesi normalleşti. Piyasa faiz oranları politik kararlarımız doğrultusunda gelişiyor. Ticari kredi kompozisyonu ihracat ve yatırım kredileri ile desteklenmektedir. Reeskont ve yatırım taahhütlü avans kredileri son 3 ayda ticari kredi kompozisyonuna değerli katkı sağladı. KKM ve döviz mevduatları azalırken, TL mevduatları arttı. TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yaklaşık yüzde 5 arttı.

Rezervlerdeki artış devam ediyor. 20 Ekim itibarıyla rezervler 126 milyar doları aştı.

YENİ ENFLASYON TAHMİNLERİ

2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 65 (önceden yüzde 58), 2024 için yüzde 36 (önceden yüzde 33), 2025 için ise yüzde 14 (önceden yüzde 15) olarak güncelledik.

Kasım, Ocak ve Mayıs aylarında aylık enflasyon patikasında süreksiz artışların yaşanacağını tahmin ediyoruz. Kasım ayında doğal gaz kullanımının artması enflasyonda süreksiz bir yükselişe neden olacak. Taban fiyat Ocak ayından itibaren geçerli olacak.

‘ENFLASYON MAYIS 2024’TE ZİRVEYE ULAŞACAK’

Enflasyon Mayıs 2024’te zirveye ulaşacak. Sonrasında enflasyonla mücadele süreci başlayacak. Şu anda öngördüğümüz enflasyondaki düşüş öncesi geçiş dönemini yaşıyoruz. Enflasyonda sürekli bir yükseliş görüyoruz. Bu süreçte daima enflasyondaki düşüşe yer hazırlıyoruz.

‘PARA SIKILAŞMASI DEVAM EDECEK’

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar mali sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Etkilerini büyük ölçüde 2024’te göreceğiz.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu