İstanbul’un 2023 için 1 milyar 200 bin metreküp ham suya ihtiyacı var
İSKİ’den yapılan açıklamada, İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa ve idari yöneticilerin katıldığı Genel Su Durumu ve Kuraklıkla Mücadelede Alınan Tedbirler Toplantısı’nın İstanbul Su Kontrol ve Otomasyon Merkezi’nde (İSKOM) gerçekleştirildiği belirtildi.
Açıklamada, İSKİ yönetiminin mevcut su durumu ve uzun kuraklık dönemi kapsamında alınan tedbirleri gözden geçirdiğine değinilirken, 2022 yılında yürütülen su faaliyetlerinin detaylı bir şekilde incelendiği ve izlenen stratejiler belirtildi. ve su idaresinde uyulması gerekenler de değerlendirilmiştir.
2023 yılı için su ihtiyacının da ele alındığı açıklamada, “2023 yılı için 1 milyar 200 bin metreküp ham su gerekirken, 1 Ocak’ta barajlarda yüzde 21 doluluk olacağı tahmin ediliyor. 2024, en az yağışta bile.”
Toplantıda 2023 yılının kurak geçmesi ihtimaline karşı alınan tedbirler şöyle sıralandı:
“Melen 3 Pompa Merkezi’nin Ocak ayında devreye alınması ile Ömerli Barajı ve Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne verilecek su miktarı artırılacak. Ömerli Barajı Raft Pompasının günlük kapasitesi 250 bin metreküp artırıldı. Böylece Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi kesintisiz bir şekilde hizmete açılmış olacak.Bu kapasite artışından elde edilen suyun çevreye verilebilmesi için gerekli isale hatları devreye alınmış ve pompaj merkezinin kapasitesi artırılmıştır.19,45’e düşürülerek, yılda yaklaşık 10 milyon metreküp su kaybı önlendi, alınacak tedbirlerle bu oran daha da aşağı çekilecek.”
Açıklamada görüşlerine yer verilen İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, olası her türlü senaryoya hazırlıklı olduklarını vurguladı.
İSKİ olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çizdiği “İstanbul Vizyonu” çerçevesinde şehrin mevcut ihtiyaçlarını karşıladıklarını ve geleceğin ihtiyaçları doğrultusunda hızla aksiyon aldıklarını belirten Başa, şöyle konuştu:
“Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda İstanbul’un su durumunu bir kez daha değerlendirdik. Profesyonel yönetim kadromuz ve aldığımız tedbirlerle siz değerli İstanbullularımıza kesintisiz su temini için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı kuraklık tüm dünyada suyun daha verimli kullanılmasını zorunlu kılıyor.Su kaynaklarımızın durumu ne olursa olsun tasarrufa davetimizi yineliyoruz.”